Teksten van Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Neoclassicistische burgerhuizen ()

Twee voorname burgerhuizen met een gelijkaardig volume, in hun huidige vorm daterend uit het einde van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl, op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van overwegend rechthoekige deur- en vensteropeningen in vlakke of geriemde omlijsting, en afgewerkt met een houten kroonlijst. Geen van beide zijn gaaf bewaard.

Nummer 5

Burgerhuis gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. Opdrachtgever was de koopman Edouard Baartmans (Antwerpen, 1847-Antwerpen,1912), in 1881 gehuwd met Ida Lauwers, met wie hij vier kinderen had, geboren tussen 1881 en 1894. Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, omvatte de rijwoning oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak; de vierde bouwlaag werd later toegevoegd. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, met schijnvoegen op de begane grond, legt de compositie de klemtoon op de brede rechter travee. Deze wordt gemarkeerd door drielichten, en op de eerste verdieping door een rechthoekige houten erker met consoles en ijzeren balkonborstwering.

Nummer 9

Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, tot zijn huidige volume aangepast in opdracht van mevrouw Pauwels, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1895. Oorspronkelijk een souterrain en twee bouwlagen hoog en drie traveeën breed met een lage annex, werd de rijwoning in 1895 globaal verhoogd tot een volume van drie bouwlagen onder een mansardedak, met behoud van het souterrain. Dit laatste werd later verbouwd tot een gedrukte begane grond, en het mansardedak werd vervangen door een plat dak.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1896#1432 (nummer 5) en 1895#704 (nummer 9).

Auteurs:  Braeken, Jo

Drie burgerhuizen ()

Nummers 5, 9-11. Neoclassicistische dubbel- en enkelhuizen van drie à drie en een halve (nummer 5) bouwlaag, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met imitatievoegen op begane grond, rechthoekige en licht gebogen (nummer 9) muuropeningen in sobere omlijstingen. Nummer 5 met erker en bekronende balkonleuning rechts; nummer 11 met gevelbrede ijzeren balkonleuning en aansluitend laag dienstgebouw rechts. Nummer 9 met latere garagepoort.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita