Teksten van Molenhuis van de molen van Bettegem

Molenhuis van de molen van Bettegem ()

Voormalig molenhuis van de molen van Bettegem. Al in de vijftiende eeuw beschikte de Gentse Sint-Baafsabdij over een houten windmolen in haar domein te Bettegem, zie gemeente-inleiding. Een nieuwe molen werd samen met het nu nog bestaande molenhuis gebouwd in 1749, zie deurimposten, door E(ngelbert) V(an) I(n)G(elgem) en I(onna) D(e) B(eelthouwer), zie zandstenen gevelsteentje boven de deur; deze houten standaardmolen brandde af in 1896 maar werd nadien heropgebouwd; in 1914 werd hij als mogelijke uitkijkpost door de vijandelijke troepen omver getrokken; de na de oorlog heropgebouwde molen bleef in gebruik tot 1932 toen het maaldersbedrijf werd stopgezet; de molen raakte in verval en werd uiteindelijk afgebroken.

Nu rest nog het haaks op de straat ingeplante molenhuis op rechthoekige plattegrond met de moestuin ten noordwesten, de aangepaste aanhorigheden ten oosten en ten noordoosten en verder ten noordoosten de boomgaard. Inmiddels sterk vervallen schuur.

Boven het straatniveau gelegen bakstenen constructie van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met vernieuwd rechteraandak. Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint met rechthoekige vensters voorzien van bewaarde, zandstenen dagkanten, houten lateien, lekdrempels van blauwe hardsteen en vernieuwd schrijnwerk. Korfboogdeurtje in zandstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, sluitsteen en imposten met jaartal 1749; bekronende waterlijst; halve molensteen voor de deur. Linkerzijgevel met vernieuwd bakstenen parement, rechterzijgevel met vernieuwde top. Aangepast interieur.

• SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 23-24.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Boerenhuis Molenhof ()

Eénlaags boerenhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën met zadeldak (pannen), gedateerd 1749 op de deurimposten. Witgekalkt baksteenmetselwerk op een gepikte plint. Zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop, negblokken, uitspringende imposten en in de druiplijst opgenomen sleutel; gevelsteen met initialen EVIG/IDB. Rechthoekige vensters met sponning aan de posten en lekdrempels van arduin. In de achtergevel, een licht steekboogvormige deur met kwarthol beloop en vierkante venstertjes. Vernieuwde straatzijgevel doch de linkerzijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne