Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Beschrijving

Gelegen in een bocht van de weg en iets boven het straatniveau, heden ingericht als meergezinswoning; de omringende tuin is, althans gedeeltelijk, omgeven door een laag bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk.

De huidige pastorie werd opgericht in 1775 door de toenmalige pastoor J. Reussens ter vervanging van een oudere pastorie die op dat ogenblik sterk vervallen was. Circa 1900 werd de oorspronkelijke constructie links en rechts uitgebreid met een aanbouwsel, kadastraal ingetekend in 1901.

Het uitzicht beantwoordt volledig aan de klassieke typologie gebruikelijk voor pastorieën: een verankerd breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van kunstleien, geflankeerd door de latere aanbouwsels links en rechts, telkens één travee en twee bouwlagen onder half schilddak. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel geopend door steekboogvensters in een vlakke omlijsting op lekdrempels van blauwe hardsteen. De rechthoekige deur die toegang verleent tot de verhoogde begane grond heeft zandstenen rechtstanden met een kwarthol geprofileerd beloop. De voorheen houten kroonlijst heeft heden een bekleding van kunststof. De aanbouwsels sluiten qua uitzicht aan op het hoofdgebouw met uitzondering van de niet-omlijste, steekbogige benedenvensters en de rechthoekige bovenvensters. Gelijkaardige, doch vereenvoudigde achtergevel met rechthoekige benedenvensters en steekbogige niet-omlijste bovenvensters; segmentboogdeur in geprofileerde omlijsting.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1901/20.
  • SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 62-63.