Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Van nummer 19 is het bouwdossier niet teruggevonden, nummer 23 werd volgens de bouwaanvraag uit 1879 opgetrokken in opdracht van Louis Larock. Nummer 19 heeft een verbouwde pui, nummer 23 is met een extra verdieping verhoogd en gedecapeerd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de rijwoningen oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles, respectievelijk een doorgetrokken gietijzeren borstwering en een balustrade. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, de bovenvensters in respectievelijk geriemde en vlakke omlijstingen, geaccentueerd door sluitstenen op de eerste, en onderdorpels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1879#651 (nummer 23).