Dorpsherberg Den Ouden Belg

Beschrijving

Dorpsherberg, heden zogenaamd Den Ouden Belg, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend in 1886. Verankerde baksteenbouw van vijf + afgeschuinde hoek + twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder afgewolfd, pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De uiterst linkse travee is een latere uitbreiding, zie bouwnaad en de mutatieschetsen van 1887. Eenvoudige lijstgevels geopend door rechthoekige benedenvensters met hardstenen dorpels en bewaarde luikduimen; kleinere, ten dele blinde bovenvensters op doorgetrokken bakstenen, lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. Links een bewaard rondbogig heiligennisje in omlijsting van gesinterde baksteen met bekronend kruisje.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling V (Relegem), 1886/5, 1887/8.