Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis, ingeplant in een ruime tuin en palend aan een publiek park. Gebouwd in 1866, met uitbreidingen in 1870, 1876 en 1885. Dubbelhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak bedekt met Vlaamse pannen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt horizontaal belijnd door kordons en de kroonlijst. Segmentboogopeningen gevat in een geprofileerde omlijsting met oren. Bewaard schrijnwerk, de vensters hebben een grote roedeverdeling en zijn op de begane grond voorzien van persiennes. Vleugeldeur met verzorgd bovenlicht en arduinen buitentrap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Assebroek, 1866/6, 1870/4, 1876/4, 1885/19.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia