Kasteel de Borrekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Borrekens

Beschrijving

"het kasteel de Borrekens". Voormalige directeurswoning bij de zoutziederij en steenkolenhandel "De Centaur", reeds vermeld in 1844.

Neoclassicistisch herenhuis, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, van elf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Verhoogde begane grond met imitatievoegwerk. De rechthoekige muuropeningen, met panelen op de borstwering, zijn op de bovenbouw gevat in een geprofileerde omlijsting met oren. De erkeruitbouw op de verdieping sluit aan bij het dakvenster met driehoekige frontonbekroning en klauwstukken. Deur en poort met behouden schrijnwerk en sierlijke bovenlichten.

• BARREMAECKER R. (ed.), Assebroek. Geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 77-78.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia