erfgoedobject

Herenhuis van 1907

bouwkundig element
ID
76896
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76896

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1907
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis volgens gevelstenen "ANNO" "1907". Gebouwd op de gronden van de culturele vereniging de "Philharmonie". Kan eventueel, voortgaande op stijlkritische elementen, toegeschreven worden aan architect Louis Ernest Charels (Brugge). Imposant diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen. Rijzige, verankerde (sierankers) oranjebakstenen gevel in neo-Vlaamse renaissancestijl. De zwierige geveltop met rol- en krulwerk is geïnspireerd op de Vredeman de Vriesstijl.

Gebruik van natuursteen voor de neorenaissance elementen zoals de cartouches met opschrift "GENOVEVA / MARIA", de geblokte ontlastingsbogen, de kozijnconstructies, de erker, de balusterleuning en de afwerking van de geveltop. Horizontale belijning door banden ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels. Monumentale poortingang met bewaarde vleugeldeuren.


Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis van 1907 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76896 (Geraadpleegd op 01-03-2021)