erfgoedobject

Directeurswoning van zeepziederij Pattyn

bouwkundig element
ID
76932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76932

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldbepalend, halfvrijstaand herenhuis met kelderverdieping en omgeven door een tuin, van circa 1900. Voormalige directeurswoning van de nu verdwenen zeepziederij Pattyn (ten opzichte van het Gaston Roelandstplein). De bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevels worden horizontaal belijnd door kordons en de omlopende kroonlijst. De hoek wordt gedomineerd door een torenuitbouw van drie bouwlagen onder leien, afgeknot kegeldak. Alle vensters zijn gevat in een monumentale omlijsting met een architraaf, steunend op pilasters. Kelderverdieping met imitatievoegen. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een steektrap met bordes en een leuning met balusters.

  • VANCOILLIE E., De Baron Ruzettelaan, in Arsbroek, 1999, p. 26.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Directeurswoning van zeepziederij Pattyn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76932 (Geraadpleegd op )