Dokterswoning en kliniek 't Capoentje

Beschrijving

Vormt een pendant met nummer 345. " 't CAPOENTJE", een privé-woning en kliniek gebouwd in 1934 in opdracht van de gebroeders Capoen. Ze beoefenden de kruidengeneeskunde in combinatie met de wichelroede. Na faillissement en verkoop komt hier de "residentie Sint-Trudoledeke". Ontworpen door architect Desiré Maene (Brugge), zie gevelsteen bij nummer 345. In een folder omschreven als "Private home voor gepensioneerden, alleenstaande personen, of echtgenoten die, zonder aan hun onafhankelijkheid te verzaken, toch de eenzaamheid vluchten en wensen zonder huishoudelijke zorgen te zijn. Eveneens geschikt voor herstellenden, hetzij als rustkuur of vakantieverblijf." Modernistisch gebouw met geelbakstenen lijstgevel met getrapt middengedeelte en typische streklagen. Gebruik van arduin voor de plint en de onderling verbonden bovendorpels. Centrale brede inkomtravee met luifel. Oplopende massieve erkeruitbouw. Bewaard schrijnwerk.

• VANCOILLIE E., De Baron Ruzettelaan, in Arsbroek, 1999, p. 30.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia