Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1901. Opdrachtgever was Charles Sermon, die wellicht in verband kan worden gebracht met de Marbrerie d’art Sermon & Dupont, een bedrijf gespecialiseerd in marmeren schoorsteenmantels gevestigd aan de Charlottalei. Hij engageerde Arnou tussen 1891 en 1908 minstens voor zes bouwprojecten, die samen tien woningen omvatten. Het vandaag verbouwde burgerhuis Draakstraat 35 uit 1891 was het eerste in de rij, in 1894 gevolgd door twee gekoppelde burgerhuizen in de Kreeftstraat. In 1899 liet Sermon op aanpalende perceel in de Van Schoonbekestraat zijn privé-residentie bouwen, en in 1907-1908 kwam nog een vandaag verdwenen geheel van vijf aanpalende burgerhuizen tot stand in de Lange Lozanastraat.

Albert Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe, of de klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, met overvloedig gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge plint, deur- en vensteromlijstingen, waterlijsten, het balkon, sluitstenen en consoles. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gebogen fronton en een balkon met ijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting. Portaal met entablement en bovenlicht, vensters van de eerste verdieping met onderdorpels, deze van de tweede verdieping onder boogvelden met sluitsteen en rood-witte baksteenmozaïeken. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst, in het risaliet op uitgelengde consoles, vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur, benedenvensters, en smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gebruikelijke enfilade op de begane grond, bestaat uit een salon in neorococostijl, een eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl en een veranda in art-nouveaustijl, met aangepaste schoorsteenmantels, stucplafonds en parketvloeren.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1901#259 (Van Schoonbekestraat 121), 1891#576 (Draakstraat 35), 1907#339 en 1908#342 (Lange Lozanastraat).