Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Albert, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1898. Oorspronkelijk opgetrokken samen met een achterliggende werkplaats, werd deze laatste in 1921 gesloopt, en de inrijpoort in de linker travee aangepast tot een venster. Opdrachtgever van deze werken uit gevoerd door de architect Willie Pijl, was Harold B. Jones. Een latere eigenaar Gabrielle De Doncker, liet in 1927 het mansardedak door aannemer J. Van Uytsel vervangen door de tweede verdieping. Het pand werd begin jaren 2000 op de voorgevel na gesloopt, en recent geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex.

Het hotel Albert behoort tot de allereerste realisaties van Jos. Evrard, die vermoedelijk pas een jaar eerder zijn debuut had gemaakt, en actief was tot eind jaren 1940. Auteur van een behoudend oeuvre, bracht hij in 1910-1913 de neogotische Sint-Lambertuskerk in de Lange Lobroekstraat tot stand, en in 1927-1931 de Heilige-Geestkerk aan de Mechelsesteenweg.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvatte de rijwoning oorspronkelijk twee bouwlagen onder een mansardedak, en sinds 1927 drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel, in een cartouche gedateerd 1898, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband. Wijnrode klampsteen wordt daarbij geaccentueerd door oranjerode papesteen en zwarte baksteen voor de ontlastingsbogen en baksteenmozaïeken. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de plint, puilijst en lekdrempels, en van witte natuursteen voor speklagen, sluitstenen, waterlijsten en de jaarsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het drie traveeën brede zijrisaliet, waarvan de middenas wordt geaccentueerd door een entablement op consoles op de eerste verdieping, en oorspronkelijk een getuit dakvenster. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters met waterlijst en baksteenmozaïek op de borstwering. Vernieuwde kroonlijst en schrijnwerk.

Oorspronkelijk beantwoorde de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht besloeg de begane grond, geflankeerd door de keuken in de achterbouw, de doorrij naar het atelier.