erfgoedobject

Landhuis Les Buttes

bouwkundig element
ID
76996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76996

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Buttes
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Meersengebied
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"LES BUTTES" (zie opschrift). Landhuis toegankelijk via een lange dreef met aan het begin ervan een poortgebouw. Bijhorende portierswoning (zie Olmendreef nummer 24). Witbeschilderd, bakstenen poortgebouw met steunberen en erbij aansluitende muurtjes onder ezelsrug. Achteringelegen landhuis van 1912 naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge), gebouwd in opdracht van de adellijke familie Kerveyn de Marcke Ten Driessche. De woning is ontworpen na Hostes verblijven in Nederland. Het landhuis is tijdens recente verbouwingsfases zwaar aangepakt. Sobere baksteenbouw met natuursteengebruik voor de lateien, de dorpels en de boogaanzetten. De woning was gecreëerd volgens het principe van Berlage waarbij de binnenindeling langs de buitenzijde weerspiegeld wordt. Bijna elke kamer heeft een eigen dak. De centrale hal krijgt een eigen volume met zadeldak, dat hoog boven de meeste andere blokken uitsteekt, en vormt het verbindingspunt waarrond alle andere kamers zijn geschikt. Tijdens de verbouwingswerken is op de hoek van de voor- en zijgevel een houten structuur verwerkt, waardoor de intrinsieke volumewerking totaal verdwijnt. Nieuw ramen vervangen het oorspronkelijke, typerende schrijnwerk.

Interieur. Vóór de ingrijpende verbouwingswerken herinnerde het interieur van de hal aan Berlage. Hoste maakt gebruik van verschillende kleurschakeringen in de steen. Een brede band decoratief metselwerk loopt over de muur en de deuren. In de hal worden verschillende zuilen verwerkt die de segmentbogen ondersteunen. Het kapiteel van de zuilen is net als bij Berlage door natuursteen geaccentueerd en binnen het muurvlak gehouden.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening, Bouwvergunningen, nummer 4233/2001.
  • VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis Les Buttes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.