Hotel van Langenhove

Beschrijving

Zogenaamd Huis van Langenhove naar de vooraanstaande familie die het betrok van 1771 tot 1896 (zie gedenkplaat); nadien door de stad aangekocht en gebruikt als Handelsrechtbank. Heden ten dele ingenomen door stadsdiensten. Geplande restauratie en inrichting. Herenwoning van het dubbelhuistype, zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (leien) met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren.

Bepleisterde lijstgevel op hoge zandstenen plint. Geblokte hoekpilasters onder rocaille consoles lijnen gevel en drie traveeën breed middenrisaliet af, laatstgenoemde onder driehoekig fronton. Licht getoogde vensters in geriemde omlijstingen; ramen met wisseldorpel en kleine roedeverdeling. De versiering is samengetrokken in deze middenas en voornamelijk in middentravee: brede schouderboogdeur in arduinen omlijsting met kwarthol beloop op neuten; gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden boven de versierde zwikken; merkwaardig houtwerk: eiken deur met rocaille reliëfversiering gevat tussen twee vaste panelen met lijstwerk; geornamenteerde houten tussendorpel en uitgewerkte deurwaaier. Schouderboogvormig bel-etagevenster in geprofileerde omlijsting met rocaille stucmotieven voor de vleugelstukken, de zwikken en bekroning van het geheel. Omlijste oculus tussen rank- en loofwerk in het fronton. Rechts (latere?), koetspoort in vereenvoudigde stijl: middenrisaliet tussen twee grote spiegels, afgelijnd door geblokte hoekrisalieten van hardsteen (bouwnaad en verschillend materiaal voor de plint en pilasters). Schouderboogvormige poortomlijsting van arduin die op minder gevoelige en vrij starre wijze het patroon van de hoofddeur navolgt.

Gedecapeerde achtergevel van zeven traveeën die aantal aanpassingen en verbouwingen vertoont, voornamelijk rond de rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen bovendorpels en strek; arduinen lekdrempels (19de eeuw ?). Recente aanbouw van één bouwlaag onder plat dak. Gecementeerde zijgevels met muurankers en aandaken. Rechts, aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort, laatstgenoemde vertoont ijzeren beglaasde bedaking wijzend op vroegere wintertuin bestemming. Typisch 19de-eeuws houtwerk met afgeronde hoeken. Interessante elementen in het binnenhuis. Bewaarde "kelderkeuken" met schouw van zwarte gesinterde baksteen; overwelfde kelders en bergplaats. Op begane grond, grote monumentale trap met vrij zware trappaal; hal vooraan aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw met indeling voor nieuwe functie: nieuwe, vleugeldeuren met bekronend opschrift: zitting en zo meer. Drie linker traveeën uitgebouwd als "zittingzaal": wegwerken van binnenmuur tussen twee vertrekken aldus verenigd in één grote ruimte; opvangende gietijzeren zuiltjes met eclectisch decor; ook plafonds uit het vierde kwart van de 19de eeuw en zo meer. Op bovenverdieping, aantal behouden 18de-eeuwse deuren en rijk versierde alkoof met fel gedecoreerd houtwerk.

In achtertuin, "Gingko biloba", chinese fossielboom, samen met omgeving beschermd als landschap.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle