erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/770

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude kern (noordoostelijke en zuidwestelijke), reeds als U-vormige hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen) uitgegroeid tot een gesloten complex. Door de verbreding van de straat op deze plaats verdween een kapel, die in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen) een kruis verving dat op dit kruispunt van de wegen stond (Ferrariskaart).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm, bereikbaar via een inrijpoort in de zuidoostelijke vleugel. Deze vleugel dateert van 1863, zoals aangeduid op de sluitsteen van de poort; bakstenen rondboogpoort, voorzien van hardstenen imposten en sluitsteen met opschrift: M:C/ B:S/ 1863. Naast de poort omvat deze vleugel nog een stal met gewijzigde muuropeningen aan erfzijde.

Tegenover de inrijpoort bevindt zich het woonhuis van drie traveeën (aan erfzijde) en anderhalve bouwlaag. De oude kern blijkt uit een fraai gesmeed ijzeren muuranker en een paar S-vormige muurankers in de achtergevel. De gevelordonnantie van de voorgevel is neoclassistisch, en dateert waarschijnlijk van midden 19de eeuw (mogelijk iets ouder dan de datering op de poort). Rechthoekige beluikte vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, halfronde zoldervenstertjes, en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. De gedeeltelijk bepleisterde en witgekalkte achtergevel heeft een gelijkaardige deur, en voorts een aantal kleine vensters in houten kozijn.

Haaks op het woonhuis, aan de zuidwestelijke zijde van het erf, een voormalige stal. De oude kern is af te lezen uit de gesmeed ijzeren muurankers met krullen aan erfzijde, de mergelstenen plint en de mergelstenen hoekband tussen stal en woonhuis. Twee rechthoekige deuren in een houten omlijsting aan erfzijde. De achtergevel is voorzien van een getoogd venster in een rechthoekige hardstenen omlijsting met sponningbeloop, en een paar kleine, houten zoldervenstertjes. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en muurvlechtingen.

Ten noordoosten van het erf, dwarsschuur van baksteen met resten van de oorspronkelijke vakwerkbouw, thans hoofdzakelijk met bakstenen vullingen. Hoge rechthoekige poort, voorts recente muuropeningen. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en muurvlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.