erfgoedobject

Opslag- en onderhoudsgebouwen van de Maatschappij der Buurtspoorwegen

bouwkundig element
ID
77012
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77012

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige bergplaats voor het rollend materiaal, werkplaatsen voor het herstellen en onderhoud van wagens en locomotieven en huis en kantoren voor de bedienden. Gebouwd in 1905 door de Maatschappij der Buurtspoorwegen. Heden in gebruik als stelplaats van de Lijn. Meerdere gebouwen staan opgesteld rond een gekasseid binnenplein. Stelplaats met parallel geplaatste hangars onder pannen zaagdak. Witbeschilderde baksteenbouw, de gevels zijn opengewerkt met blindnissen.

Ten westen van het plein ligt het kantoorgebouw (nummer 14). Vrijstaande, witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, sierankers. Plint in breuksteen. De gevels zijn per travee gevat in rechthoekige nissen, bovenaan afgewerkt met een tandlijst. Rechthoekige muuropeningen onder I-balk met roosjes.

  • BARREMAECKER R. (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1986, p. 34-36.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opslag- en onderhoudsgebouwen van de Maatschappij der Buurtspoorwegen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.