Stadswoningen met bel-etage

Beschrijving

Twee bel-etagewoningen van circa 1900 bij de Buiten Boninvest. Nummer 1 was de directeurswoning van de (nu verdwenen) azijnfabriek langs de Buiten Kazernevest. Oranjebakstenen lijstgevels met horizontaal belijnende, bepleisterde en witbeschilderde cordons en onderling verbonden onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in bepleisterde en witbeschilderde omlijstingen, op de verdieping geprofileerd. Deur met kroonlijst op consoles. De zijgevel wordt verticaal geleed door als risaliet uitgewerkte venstertraveeën, op de verhoogde begane grond voorzien van een houten erker waarboven een balkon met een sierlijke smeedijzeren leuning. Kroonlijst op klossen. Drie oeuils-de-boeuf.

• BARREMAECKER R., (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1986, p. 23.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia