erfgoedobject

Stadswoningen met bel-etage

bouwkundig element
ID
77025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee bel-etagewoningen van circa 1900 bij de Buiten Boninvest. Nummer 1 was de directeurswoning van de (nu verdwenen) azijnfabriek langs de Buiten Kazernevest. Oranjebakstenen lijstgevels met horizontaal belijnende, bepleisterde en witbeschilderde kordons en onderling verbonden onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in bepleisterde en witbeschilderde omlijstingen, op de verdieping geprofileerd. Deur met kroonlijst op consoles. De zijgevel wordt verticaal geleed door als risaliet uitgewerkte venstertraveeën, op de verhoogde begane grond voorzien van een houten erker waarboven een balkon met een sierlijke smeedijzeren leuning. Kroonlijst op klossen. Drie oeuils-de-boeuf.

  • BARREMAECKER R., (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1986, p. 23.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoningen met bel-etage [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77025 (Geraadpleegd op )