Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Gemeentehuis bij de Kruisboogstraat. Op deze plaats stond vroeger de herberg "De Papegaai", aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Poppkaart (circa 1842). In de loop van de 19de eeuw wordt hier een landhuis gebouwd, dat in 1890 in handen komt van de familie della Faille. In het eerste kwart van de 20ste eeuw krijgen de gevels een nieuw parement en dan worden wellicht ook de muuropeningen aangepast. In 1950 wordt het Gemeentehuis van het Gaston Roelandstplein (nummer 21) naar hier overgebracht.

Beeldbepalend pand gelegen aan een binnenkoer met een inrit. Gele baksteenbouw onder pannen schilddaken, bestaande uit drie bouwlagen boven een kelderverdieping, gevat in een hoge natuurstenen plint. De toegang, aan het binnenplein, via een brede buitentrap ligt achter een monumentale portiek met zuilen en balkon. Het ingangsgedeelte ligt verzonken tussen twee vooruitspringende volumes, rechts met oplopende erker. Voorts eenvoudige, rechthoekige vensteropeningen onder brede latei.

• BARREMAECKER (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 25.
  • DE SMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 64.
  • DEWISPELAERE E., Een deel Oude Gentweg van 1865 tot op onze dagen, in, Het Brugs Ommeland, jaargang 6, nummers 2-3, 1966, p. 74-84.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia