Landhuis in een ruime tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voormalig landhuis gelegen in een ruime tuin palend aan de Blekerijstraat. Het hoofdvolume, van zes traveeën en twee bouwlagen + kelderverdieping onder leien mansardekap, staat reeds weergegeven op de Poppkaart (circa 1842). Vermoedelijk uitgebreid circa 1900. Vanaf 1955 vestiging van het instituut Blydhove, een school voor kinderverzorgsters. Architect Arthur Degeyter (Brugge) staat in voor de herinrichting van het kasteel en het ontwerp van een nieuw paviljoen voor de kinderopvang.

Hoofdvolume met neoclassicistische gevels van rode baksteen in combinatie met natuursteen. De lijstgevel wordt horizontaal belijnd door de banden ter hoogte van de onder- en bovendorpels en het hoofdgestel, bestaande uit houten modillons en kroonlijst op houten klossen.

Rechthoekige vensteropeningen in geblokte omlijsting en voorzien van strekse boog. De vleugeldeur, gevat in een rondboogvormige geprofileerde omlijsting, is toegankelijk via een monumentale, arduinen trap. De mansardekap is doorbroken met bakstenen dakvensters met topbekroning en dakkapellen, houten dakruiter.

• SOLEME I., Kleine kroniek van het Instituut Blydhove. 1953-1954 tot 1993-1994, brochure uitgegeven door de school, Assebroek, 1994, 40 p.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Tuin

Voortuin met rondgaande inrit en centraal grasperk. Langs de randen van het grasperk staan enkel solitaire bomen, waaronder een omvangrijke, laag vertakte bruine beuk. In de achtertuin bleef nog een oude fruitboom bewaard. Na 2005 werd hier parallel met het hoofdgebouw een nieuw volume opgetrokken.