Landhuis in een ruime tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Assebroek
Straat Generaal Lemanlaan
Locatie Generaal Lemanlaan 145, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventaris Brugge - Deelgemeente Assebroek (geografische inventarisatie: 01-09-2004 - 31-03-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis in een ruime tuin

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig landhuis gelegen in een ruime tuin palend aan de Blekerijstraat. Het hoofdvolume, van zes traveeën en twee bouwlagen + kelderverdieping onder leien mansardekap, staat reeds weergegeven op de Poppkaart (circa 1842). Vermoedelijk uitgebreid circa 1900. Vanaf 1955 vestiging van het instituut Blydhove, een school voor kinderverzorgsters. Architect Arthur De Geyter (Brugge) staat in voor de herinrichting van het kasteel en het ontwerp van een nieuw paviljoen voor de kinderopvang.

Hoofdvolume met neoclassicistische gevels van rode baksteen in combinatie met natuursteen. De lijstgevel wordt horizontaal belijnd door de banden ter hoogte van de onder- en bovendorpels en het hoofdgestel, bestaande uit houten modillons en kroonlijst op houten klossen.

Rechthoekige vensteropeningen in geblokte omlijsting en voorzien van strekse boog. De vleugeldeur, gevat in een rondboogvormige geprofileerde omlijsting, is toegankelijk via een monumentale, arduinen trap. De mansardekap is doorbroken met bakstenen dakvensters met topbekroning en dakkapellen, houten dakruiter.

  • SOLEME I., Kleine kroniek van het Instituut Blydhove. 1953-1954 tot 1993-1994, brochure uitgegeven door de school, Assebroek, 1994, 40 p.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Generaal Lemanlaan

Generaal Lemanlaan (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.