Teksten van Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl ()

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van de Lemméstraat en de Van Schoonbekestraat. Het vastgoedproject werd opgetrokken in opdracht van de slager Desiré van den Eynden-Op de Beeck, naar een ontwerp door Karel Matthijs uit 1911. Over het oeuvre van deze architect, die in Antwerpen slechts een tiental jaar actief lijkt te zijn geweest - tot aan de Eerste Wereldoorlog - is weinig bekend. Twee jaar na de winkelhuizen ontwierp hij ook het aanpalende kunstenaarswoning Emiel Van Kerckhoven in de Van Schoonbekestraat.

Samengesteld uit een afgeschuind hoekpand en een rijwoning, met een gevelbreedte van in totaal negen traveeën, omvat het geheel drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel onderscheidt zicht door een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, decoratief geaccentueerd door grijze baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, meanderfriezen, onderdorpels en de uitgelengde medaillons op de penanten. Het gebruik van blauwe hardsteen is beperkt tot de plint en lekdrempels, van witte natuursteen tot het balkon. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkelportaal, die wordt bekroond door een dakvenster met kraagstukken en gebogen kroonlijst tussen hoog opgetrokken postamenten. Een driezijdig balkon met balustrade accentueert de eerste verdieping, Franse balkons met smeedijzeren borstwering de tweede en derde verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogopeningen; in de linker travee tekent de traphal van het hoekpand zich af als een gebogen risaliet. Houten winkelramen met pilasters en entablement aan weerszij van het winkelportaal in het hoekpand, en gevat tussen het winkel- en privé-portaal in het rijhuis. Een houten kroonlijst op decoratieve consoles vormt de gevelbeëindiging; rij dakkapellen uit metselwerk verbonden door een doorgetrokken daklijst. Het typische houten schrijnwerk van de inkomdeuren en vensters is bewaard.

De plattegrond van het hoekpand biedt volgens de bouwplannen op de begane grond ruimte aan de winkel (slagerij) met koelkamer, keuken en twee kamers. Driekamerwoningen met keuken beslaan de bovenverdiepingen, met mansardekamers en een droogzolder onder het dak. De plattegrond van de rijwoning omvat een winkel met woonkamer op de begane grond, tweekamerwoningen met keuken op de bovenverdiepingen, en mansardekamers onder het dak.

Auteurs:  Braeken, Jo

Art nouveau hoekpand ()

Gelegen aan Lemméstraat nummer 36, hoekpand van drie bouwlagen in art-nouveaustijl, uit begin 20ste eeuw. Lijstgevels van gele baksteen verlevendigd met geometrische decoratie van zwarte baksteen. Hoger opgaande en afgeschuinde hoektravee en sierlijke kroonlijst. Segmentboogvensters en -deuren. Eenvoudige winkelpuien op begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita