erfgoedobject

Burgerhuis gedateerd 1905

bouwkundig element
ID
77092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77092

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis volgens jaarankers "1905". Eventueel toe te schrijven aan architect Louis Ernest Charels (Brugge). Neobarokke trapgevel met typerende gebruik van natuursteen voor onder meer de plint, de muuropeningen en de ornamentiek zie cartouches met opschrift "NOVERIM TE"/ "NOVERIM ME". Behouden schrijnwerk. Voortuin afgesloten met smeedijzeren hekwerk.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Maakt deel uit van een geheel van vier burgerhuizen met de nummers 190-196, opgetrokken in 1905 naar een ontwerp door de architect Louis Ernest Charels. De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis: een enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de inkom- en traphal, met de keuken en de wasplaats in de achterbouw.
  • GEVAERT, E. 1906-1907: Renaissance, Bulletin des Métiers d'Art, 6.6-7, 208-209.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis gedateerd 1905 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.