erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
771
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/771

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Belangrijke, gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). Van deze oude kern rest alleen het woonhuis. Van 1852 tot 1855 werd de hoeve grondig aangepast: het woonhuis kreeg zijn huidige ordonnantie, de huidige stallen en het poortgebouw werden gebouwd, en de schuur behield van de oude kern alleen de inplanting.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen alleen op het woonhuis), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via het poortgebouw aan de noordwestelijke zijde, met dubbele inrijpoort; bakstenen korfboogpoorten met hardstenen imposten en sluitsteen. Dit poortgebouw werd in twee fasen opgetrokken: de linker poort is op de gevelsteen gedateerd 1854, de rechter I:M:B/ 1855; aan erfzijde is de bouwnaad duidelijk te onderscheiden.

Het woonhuis met aansluitende stal, aan de westelijke zijde van het erf, behield zijn volume uit de tweede helft van de 18de eeuw, met vrij steil, gebogen zadeldak, zijgevels met aandak en muurvlechtingen, en kwartronde, mergelstenen kroonlijst. De neoclassicistische ordonnantie aan erfzijde dateert uit midden 19de eeuw: rechthoekige vensters, voorheen beluikt, met hardstenen lateien en lekdrempels, en een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst (oorspronkelijk houtwerk met bovenlicht). Voorts een klein, houten kozijn met diefijzers en twee recentere vensters. De oorspronkelijke staldeur bleef bewaard: getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De achtergevel behield de oorspronkelijke deur, getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen en thans verwijderde tussendorpel (circa 1760-1770). Voorts een klein houten luik en een aantal recentere vensters.

De voormalige stal, aan de oostelijke zijde van het erf, eveneens daterend van midden 19de eeuw, werd grondig verbouwd, en de gevel gaat schuil achter golfplaten.

Dwarsschuur achteraan het erf. Ruim gebouw, voorzien van een bakstenen korfboogpoort, met hardstenen sluitsteen en imposten. De sluitsteen is voorzien van het opschrift: 16/ 1852. Een aantal recentere muuropeningen, onder meer met hergebruik van ouder materiaal.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.