erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale

bouwkundig element
ID
77105
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77105

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale. Opgericht in 1932 op initiatief van de toenmalige pastoor C. Cornette ter herinnering aan de verdwenen abdij van Engelendale. Architect Edward Schelstraete (Brugge) staat in voor het ontwerp. In 1994 gerenoveerd en herbeschilderd. Beeldbepalende ligging op de kruising van de Astridlaan en de Kerklaan, gelegen aan een gekasseid pleintje en omgeven door haagbeuk en linden. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Voorgevel met in- en uitgezwenkte klokgevel en fijne waterlijsten. Boven de korfboogdeur steekt een rondboognis met beeld van Maria en Kind. In het boogveld het opschrift "ONZE LIEVE VROUWE VAN ENGELENDALE BVO" en datum "1284", id est de stichtingsdatum van de abdij. Daaronder het wapenschild van de dominicanessen.

  • Brugge en Sint-Kruis en Assebroek, in Gids, 1948, p. 103.
  • VANPARYS G., Restauratie van de Engelendalekapel, in Arsbroek, 2004, p. 47-52.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77105 (Geraadpleegd op )