erfgoedobject

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
77107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77107

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee burgerwoningen met voortuin, uit het begin van de 20ste eeuw. Beide huizen zijn in 2002 samengevoegd. Dubbelhuis onder mansardedaken (leien en pannen). De verankerde, roodbakstenen voorgevels in neoclassicistische stijl, worden verlevendigd door speklagen in gesinterde baksteen (bij nummer 1) en natuursteen. Nummer 1 heeft een uitgewerkt entablement met modillons en steigergaten met sierdeksels. De segmentboogvormige muuropeningen hebben geblokte ontlastingsbogen, deur met arduinen buitentrap. Op de verdieping deurvensters met smeedijzeren balkon. Bij nummer 1 is de dakkapel met driehoekig fronton bewaard. De brede voortuin is afgesloten met bakstenen muurtjes in breuksteen en met hekkens. De pijlers hebben rode en gesinterde baksteen zoals in de voorgevel.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 87/2002.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.