erfgoedobject

Landhuis

bouwkundig element
ID
77111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77111

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin. Kadasteronderzoek wijst uit dat hier reeds in 1835 een huis met tuin en boomgaard aanwezig is. Deze ligt ten zuiden van kasteeldomein "Het Walleken". Het volume (met ten zuiden ervan een hoeve) staat aangeduid op de Poppkaart (circa 1842). In 1877 wordt het huis verbouwd en de site als kasteeldomein uitgebouwd. Er volgen nog uitbreidingen in 1897 en 1982. Het domein is een tijd in het bezit van de zusters van Haverloo (zie Weidestraat nummer 152). Witbeschilderde baksteenbouw onder leien schilddak en een lagere aanbouw onder plat dak. Eenvoudige lijstgevels met rechthoekige muuropeningen.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77111 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.