Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Site met aan de straatkant een vrijstaand, laag volume met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit twee woonhuizen en lager stalgedeelte. In de rechterzijgevel is de datum "18.0" aangebracht.

In de tuinen achteraan zou er zich in de 16de eeuw, zie oud kaartmateriaal, bewoning met walgracht hebben bevonden. Het volume aan de straat staat afgebeeld op een kadasterkaart van 1809. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Witbeschilderde gevels boven zwart gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met rood en witbeschilderde strekken. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met schuiframen.
In de tuinen achteraan staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) een gebouw aangeduid, de aanwezigheid van een walgracht is onduidelijk. Op de Poppkaart (circa 1842) en de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat een eerder kleine, halfcirkelvormige structuur, met een onderbreking in het westen (de eventuele toegang) maar zonder bebouwing. K. Soers sluit, onder voorbehoud, een laat-middeleeuwse omwalde woning op deze plaats niet uit. Deze zou dan in de post-middeleeuwse periode verdwijnen. Van de omwalling, nog aanwezig op 19de-eeuwse kaarten, is heden niets meer te zien.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1608.
  • SOERS K., Archeologische inventaris Vlaanderen, Band IX, Assebroek, 1987, p. 291-293.