erfgoedobject

Directeurswoning van spinnerij Dujardin

bouwkundig element
ID
77137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77137

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de spinnerij Dujardin , gebouwd in 1864 naar een ontwerp van architect Pierre Buyck (Brugge). Alleenstaande herenwoning in zwaar vervallen en verhakkelde toestand, oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels. De voorgevel, uitgevend op de ringvaart, heeft vijf traveeën met vroeger centraal de deuringang. De gevel is per travee geritmeerd door lisenen en boogfriezen. Bijgebouw uitgevend en dwars geplaatst op de Nijverheidsstraat. Voormalig koetshuis, heden in gebruik als garage. Hoge baksteenbouw van een bouwlaag onder pannen schilddak. In de rechterzijgevel zitten rondboogvensters met geometrische roedeversiering. Het interieur heeft witbeschilderde muren en is overspannen door een houten gebinte. Rechts van het bijgebouw staat nog een restant van de voormalige fabriekssite. Laag bakstenen gebouw onder pannen zadeldak.

  • D'HONDT J., Kroniek van een fabrieksgebouw te Assebroek: van katoenspinnerij tot verffabriek, 1847-1991, in Arsbroek, jaarboek 8, 1991, p. 85-98.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Directeurswoning van spinnerij Dujardin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.