erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
77149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77149

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1902, zie gevelsteen, en ontworpen door architect Louis Ernest Charels (Brugge). Vrijstaande woning gesitueerd aan de noordkant van de kerk en gelegen in een ruime, beboomde en omhaagde tuin. Ter vervanging van de voormalige, 18de-eeuwse pastorie, die tegen het koor van de kerk was gebouwd en in 1903 werd afgebroken.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken in neogotische stijl, geïnspireerd op lokale voorbeelden. De pastorie is toegankelijk via een gekanteeld, bakstenen poortje. Het fraai, smeedijzeren hek zit gevat in een tudorboogvormige opening met afgeschuinde dagkanten. De pastorie bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste volumes met lijst- en trapgevels. De voor- en linkerzijgevel hebben traveenissen volgens het Brugse type I en II. De korfboogdeur heeft een leien afdak, afgewerkt met een houten wimberg. De vensters hebben zandstenen kruis- en bolkozijnen en in de boogvelden gekoppelde korf- of spitsboogjes; bewaard schrijnwerk. Tussen de eerste en tweede travee van de voorgevel zit een neogotische beeldnis met een beeld van De Goede Herder. Op de muurdammen van de verschillende gevels zijn metselaarstekens aangebracht. Meerdere schouwlichamen, schoorstenen met siermetselwerk.

Interieur. Het sobere interieur heeft zijn authenticiteit bewaard.

  • GEVAERT E. 1906-1907: Renaissance, Bulletin des Métiers d'Art, 6.6-7, 206-207.
 

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Assebroek

  • Is deel van
    Pastoor Verhaegheplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.