Armement Deppe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Armement Deppe

Beschrijving

Gebouwencomplex van de voormalige rederij Armement Deppe, dat een perceel beslaat tussen Verbindingsdok-Oostkaai en de parallelle Bordeauxstraat. De rederij werd in 1863 opgericht door de van oorsprong Duitse ondernemer en handelsrechter Adolf (Herman Conrad Diederich Adolphe) Deppe (Lippstadt, 1834-Antwerpen, 1887). Hij vestigde zich in Antwerpen sinds 1859, huwde dat jaar met de Belgische Amélie Hautermann, en werd tot Belg genaturaliseerd in 1875. Begonnen met scheepvaartlijnen tussen Antwerpen en de Franse havensteden Dunkerque, Bordeaux en Bayonne voor het transport van fruit en wijnen, exploiteerde Armement Deppe na 1870 reguliere verbindingen met Hamburg, de Baltische havens, het Iberisch schiereiland, het Nabije Oosten en Latijns-Amerika, en na de Eerste Wereldoorlog met de Verenigde Staten en Canada. Voortgezet door de neven van het kinderloze echtpaar Deppe-Hautermann, de broers Louis (1866-1929) en Christian Scheidt (1880-1940) en hun schoonbroer Henri Gerlinger, beschikte de rederij aan het eind van de jaren 1920 over een vloot van 50 schepen. Armement Deppe werd in 1960 overgenomen door en ging in 1984 volledig op in de Compagnie Maritime Belge.

Aan de oorsprong van het complex liggen twee parallelle pakhuizen met puntgevels in verankerde baksteenbouw, gebouwd in opdracht van Adolf Deppe, naar een ontwerp door de aannemer van openbare werken Joseph Lefebvre uit 1872. Als liberaal schepen van Openbare Werken nam deze laatste onder meer het initiatief tot het rechttrekken van de Scheldekaaien en de uitbouw van de havendokken. Het complex werd naar een ontwerp door de architect Charles Dens uit 1912 in neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een tweede verdieping, waarbij de geveltoppen en parallelle zadeldaken (nok loodrecht op kaai en straat) verdwenen. Aan de zijde van het Verbindingsdok liet de rederij na de Eerste Wereldoorlog een langgerekte kantoorgebouw in beaux-artsstijl optrekken, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1927. Hieraan ging een slechts licht afwijkend ontwerp uit 1921 vooraf, met een gelijkaardig programma. De gebouwen ondergingen een grondige renovatie tot woon- en kantoorcomplex in combinatie met nieuwbouw, naar een ontwerp door het architectenbureau Poponcini & Lootens uit 2007.

Het kantoorgebouw van de Armement Deppe behoort tot het late oeuvre van Joseph Hertogs, ie in dezelfde periode ook de zetels van de rederij Agence Maritime Internationale aan de Sint-Katelijnevest tot stand bracht. In 1928 ging de architect een associatie aan met Gerard De Ridder, die het bureau ook na het overlijden van zijn vennoot nog enkele jaren in beider naam zou voortzetten. Hertogs geldt als een van de meest succesvolle architecten in Antwerpen, met een loopbaan in dienst van de mercantiele burgerij die bijna een halve eeuw omspant, en een vijfhonderdtal woningen en openbare gebouwen opleverde.

Kantoorgebouw Verbindingsdok-Oostkaai. Imposant pand van dertien traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geblokte hardstenen pui, geritmeerd door lichte midden- en zijrisalieten die respectievelijk worden afgesloten met een driehoekig en gebogen fronton. Getoogde bovenvensters in oplopende, vlakke omlijstingen, met panelen op de borstwering van de tweede verdieping. In de risalieten worden de bovenste vensters geaccentueerd door mascaronsleutels. Op gelijkvloerse verdieping getoogde, betraliede vensters, een centraal rondboogportaal tussen oculi, steekboogpoorten naast en rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk in de zijrisalieten.

Verbouwde pakhuizen aan de Bordeauxstraat. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van acht traveeën en drie bouwlagen, kroonlijst op klossen, centraal driehoekig fronton. Getoogde vensters met vernieuwde ramen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1872#653, 1912#1701, 1921#10974 en 1927#26326; vreemdelingendossier 481#12405.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo