erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
77166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77166

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig klooster, nu woonhuis, en meisjesschool gebouwd in 1932. In 1931 vraagt Urbain Bossuyt aan het klooster van de dienstmaagden van Maria uit Ruddervoorde, om in de aangroeiende wijk een school te stichten. Eerst wordt een klasje en noodkerk ingericht in een boerderij, gelegen achter het kasteel van Zevekote. In 1933 verhuist het klooster en de school naar de nieuwe gebouwen aan de Schoolstraat. De noodkerk wordt in 1935 vervangen door de huidige Sint-Kristoffelkerk. De school wordt, in 1937, met zes traveeën verlengd om er de jongensschool in onder te brengen. In de jaren 1960 wordt een kleuterpaviljoen bijgebouwd.

Voormalig klooster, nu halfvrijstaand dubbelhuis van 1932, gelegen in een tuin. Vierkant volume in bruine baksteen onder pannen tentdak. Sobere gevels met rechthoekige vensteropeningen en dakvensters. De rondboogdeur zit gevat in een geprofileerde omlijsting. Daarboven steekt een gevelsteen met schildering en opschrift "AVE / MARIA". Het schrijnwerk, onder meer van de deur, is bewaard. De voortuin is afgesloten door de oorspronkelijke, betonnen hekken.

De school, waarvan de eerste zes traveeën eveneens uit 1932 dateren, sluiten aan bij het huis. Baksteenbouw onder pannen schilddak. De traveeën, aan de twee ingangen iets breder, zijn afgescheiden door bakstenen pilasters. Grote, rechthoekige vensters onder brede lateien en met typerende roedeverdeling. De in 1937 aangebouwde jongensschool heeft een gelijkaardige gevelordonnantie.

  • BRUYNEEL G., De start van de zusterschool in de Schoolstraat te Assebroek, in Arsbroek, 2002, p. 38-64.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.