Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl te dateren omstreeks 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De woning die door de aanleg van de Jan Blockxstraat in 1903 in half open bebouwing kwam te staan, maakt deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 11 tot 31) dat representatief is voor de oorspronkelijke, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890. Toenmalig eigenaar J. Rooses liet in 1909 vensteropeningen en een 17de-eeuwse barokpoort aanbrengen in de zijgevel en tuinmuur, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1908. Bij een renovatie in 1982, werd het pand gedecapeerd en uitgebreid met een gemansardeerde dakpartij en dakverdieping.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde bakstenen lijstgevel, heeft deur- en vensteromlijstingen en een balkon uit witte natuursteen, en een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in vlakke omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur; vernieuwd vensterschrijnwerk.

Hardstenen rondboogpoort in barokstijl uit de 17de eeuw, voorzien van een steenhouwersmerk. Deze werd gerecupereerd uit een gesloopt pand vermoedelijk in de Antwerpse binnenstad, en in 1909 in de tuinmuur geïntegreerd. Geblokte archivolt met sokkel en imposten in een geriemde omlijsting met voluutjes, afgewerkt met een waterlijst en een zware voluutsleutel met dropmotief. Houten poort.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met Jan Blockxstraat ()

Hoekhuis (Jan Blockxstraat) met in zijgevel hergebruikt barokpoortje (17de eeuw ?) met steenhouwersmerk. Rondboogpoort in geblokte omlijsting met imposten, aflijnende geprofileerde lijst en voluutsleutel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita