erfgoedobject

Schoolgebouw

bouwkundig element
ID
77220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77220

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Schoolgebouw ingeplant op een perceel, palend aan de evenwijdig lopende Vrijheidsstraat. Wellicht gebouwd, rond 1900, als jongensschool gesticht door de broeders van liefde. De lage schoolvleugel is haaks op de straat gebouwd. Links ervan geeft een poort toegang tot de speelplaats, boven de doorgang zit een rondboognis met een beeld van Maria en Kind. De verankerde, oranjebakstenen lijstgevel wordt verticaal geleed door rechthoekige nissen, bovenaan afgewerkt met een bakstenen muizentandlijst. Rechthoekige vensters met I-balken voorzien van roosjes. Tudorboogvormige deuropeningen met hoog bovenlicht. Bewaard schrijnwerk en kroonlijst op houten klossen.

Achteraan op de speelplaats staat een laag bijgebouw. Rechthoekige deur geflankeerd door dito vensters zitten gevat in rechthoekige traveenissen met boven aan een overhoekse muizentandlijst.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De poort die toegang verschafte tot de voormalige speelplaats, met rondboognis erboven, is inmiddels vervangen door nieuwbouw. Aan de Vrijheidstraat werd de westzijde van de schoolvleugel ingekort en werd het bijgebouw op de speelplaats gesloopt, om eveneens plaats te maken voor nieuwbouw.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.