erfgoedobject

Hovenierswoning van 1870

bouwkundig element
ID
77231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77231

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aardenburgseweg nummer 33. Deze voormalige hovenierswoning dateert van 1870 en hoorde bij het nu verdwenen kasteel "Polderhoek" (zie Polderhoeklaan); de tuin is een restant van de oude ommuurde moestuin.

Witbeschilderde baksteenbouw dwars op de straat georiënteerd. De twee achterste traveeën met een beluikt venster op de begane grond bewaren nog de oorspronkelijke getoogde muuropeningen. Het voorste deel met erkeruitbouw is wellicht een latere aanpassing.

De serre, ten noordoosten van het huis, en de met rechthoekige blindnissen opengewerkte oude tuinmuur, aan de straatkant, zijn nog restanten van het vroegere kasteeldomein.

  • BEERNAERT B., Een tuin is meer dan er staat, open monumentendagen, 2002, p. 36.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hovenierswoning van 1870 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77231 (Geraadpleegd op )