erfgoedobject

Hoeve Ten Broeke

bouwkundig element
ID
77234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Broeke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "Ten Broeke" of "BROUCKHOVE", zie houten bord, gelegen op een driehoekig perceel met omwalling. Is in de 16de eeuw een leengoed van Jean Lopez Gallo, vanaf 1558 de eigenaar van de heerlijkheid Male. De hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard en poel. De datum "1849" aan de zuidgevel van het woonhuis duidt wellicht op een verbouwing van een ouder pand. Het naar het westen gerichte woonhuis is van het dubbelhuistype. Rechthoekige muuropeningen, de vensters hebben vernieuwd schrijnwerk naar oud model en zijn beluikt op de begane grond. Aanleunende, lagere schuur. Ten zuiden van het erf ligt een grote schuur, eventueel met 18de-eeuwse kern en gedeeltelijk afgewerkt met houten beplanking.
Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de linkerpijler en een gekasseide oprit.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 59.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoeve Ten Broeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77234 (Geraadpleegd op )