erfgoedobject

Caféhuis in neo-Vlaamse renaissance

bouwkundig element
ID: 7724   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7724

Juridische gevolgen

Beschrijving

De smalle rijwoning in een sobere neo-Vlaamse renaissance bouwstijl werd rond 1896 gebouwd in opdracht van Jos Geerts, wonende in de Appelmansstraat 2, vlakbij de Vestingstraat. In het bouwdossier wordt geen bouwmeester vermeld, hoewel deze woning geen standaard ontwerp was. Op de geveltekening in het bouwdossier zien we drie deurvensters onder een puilijst, uitkomende in twee achter elkaar liggende ruimtes dienende als café. Op de verdiepingen, een woning. In de buurt van het Centraal Station waren eind 19de eeuw talrijke cafés aanwezig, waarvan dit pand een voorbeeld is.

De smalle woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. De puntgevel heeft een rood bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor doorlopende banden, kordons en overhoekse topstukken, elementen die typisch zijn voor de neo-Vlaamse renaissance. Rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag onder een rondboogveld. De begane grond werd aangepast en kreeg een nieuwe winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 186 # 86.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Caféhuis in neo-Vlaamse renaissance [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7724 (Geraadpleegd op 12-12-2019)