De smalle rijwoning in een sobere neo-Vlaamse renaissance bouwstijl werd rond 1896 gebouwd in opdracht van Jos Geerts, wonende in de Appelmansstraat 2, vlakbij de Vestingstraat. In het bouwdossier wordt geen bouwmeester vermeld, hoewel deze woning geen standaard ontwerp was. Op de geveltekening in het bouwdossier zien we drie deurvensters onder een puilijst, uitkomende in twee achter elkaar liggende ruimtes dienende als café. Op de verdiepingen, een woning. In de buurt van het Centraal Station waren eind 19de eeuw talrijke cafés aanwezig, waarvan dit pand een voorbeeld is.
De smalle woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. De puntgevel heeft een rood bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor doorlopende banden, kordons en overhoekse topstukken, elementen die typisch zijn voor de neo-Vlaamse renaissance. Rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag onder een rondboogveld. De begane grond werd aangepast en kreeg een nieuwe winkelpui.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Caféhuis in neo-Vlaamse renaissance [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145828 (geraadpleegd op ).
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen + puntgevel onder leien zadeldak, van 1896. Sobere baksteenbouw met doorlopende banden, kordons en overhoekse topstukken. Rechthoekige muuropeningen, op tweede bouwlaag onder rondboogveld. Recente winkelpui.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Caféhuis in neo-Vlaamse renaissance [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7724 (geraadpleegd op ).