erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen en café

bouwkundig element
ID
77290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77290

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van negen diephuizen en een café gebouwd in 1907 naar een ontwerp van architect E. Sonnaert. Het opschrift van nummer 144 "CAFE / IN 'T NIEUW KWARTIER", verwijst naar het nieuw aangelegde Dampoortkwartier (verkaveling ingezet vanaf 1900). Rijwoningen, prominent geplaatst aan het kruispunt met de Julius Delaplace- en de Karel van Manderstraat. De woonhuizen hebben bepleisterde (imitatievoegen bij nummer 128 en 130) of gecementeerde topgevels, laatst genoemd zijn per drie verschillend uitgewerkt; rechthoekige muuropeningen. Het halfvrijstaand café heeft een tuitgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele baksteen voor speklagen en strekken.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1032/0115, 1907.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Samenstel van stadswoningen en café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77290 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.