erfgoedobject

Blekerij met directeurswoning

bouwkundig element
ID
77291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77291

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige blekerij met directeurswoning van 1904, ontworpen door architect E. Vincke (Brugge). Voordien werd deze laaggelegen strook wellicht reeds als blekerijgrond gebruikt, op de Poppkaart (1842) staan op die plaats enkele gebouwen.

Het atelier ligt achter de huizenrij nummers 122-144, de alleenstaande directeurswoning paalt aan het Zuidervaartje. Heden in gebruik als woningen en garages. Voor- en achtergevel van het atelier worden per travee geritmeerd door pilasters. De directeurswoning was oorspronkelijk rijker aangekleed met een balkon aan de linkerzijgevel en dakkapellen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1032/0072, 1904.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Blekerij met directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77291 (Geraadpleegd op )