erfgoedobject

Hoeve De Drie Masten

bouwkundig element
ID
77317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77317

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Drie Masten
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "DE DRIE MASTEN", zie houten bord, lag gedeeltelijk binnen de Paallanden. Volgens Magda Cafmeyer was dit wellicht een voormalig buitenverblijf doch vermeldt geen eigenaar. Gaat terug tot de 15de-16de eeuw, zie de verdwenen rechtstanden van een laatgotische schouw met afbeelding van een echtpaartje. De hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Poppkaart (1842) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Heden sterk vernieuwde boerderij. Hoeve met woonhuis ten zuiden en schuur ten noorden van het verharde erf. Lager gelegen en toegankelijk via een verharde oprit. Sterk vernieuwd woonhuis met hoge opkamertravee, boven de korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten een ovale oculus en een dakvenster met vlechtingen.

Het monumentale uitzicht van de bakstenen schuur, gestut door steunberen, is door een recente verbouwing teniet gedaan.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 52-53.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve De Drie Masten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77317 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.