erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID: 77321   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77321

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

De Linde nummer 119. Voormalige, gerenoveerde boerenarbeiderswoning op de hoek met de Lodewijk van Malestraat. Staat aangeduid op een kadasterkaart van 1809.
Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht. De voormalige schuur rechts van het huis is in 2002 geïntegreerd en verbouwd tot inkom en garage, ontworpen door architect Antoine Dugardyn (Sint-Kruis). Baksteenbouw, de zijpuntgevel uitgevend op de Lodewijk van Malestraat, is opengewerkt met twee rondboogvensters, links een gevelkapelletje met beeld van Maria. Voor- en achtergevel, laatst genoemde met een opkamertravee, zijn versierd met een tandenlijst. Segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, vensters met luiken.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1608.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77321 (Geraadpleegd op 28-02-2020)