Samenstel van stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van vijf huizen met opvallende gevels. Hoewel de bouwdata verschillen is dit wellicht als een geheel ontworpen in de jaren 1920: nummers 171-173 dateren van 1925, nummer 169 van 1932. Nummers 165-167 hebben garages met daarboven een entresol. Storende aanpassingen in de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer door het wegnemen van de uitstekende dakrand op houten consoles (nummer 169, 173), het aanpassen van het parement bij nummer 169 en het gedeeltelijk vernieuwen van het schrijnwerk.

Per twee, en in spiegelbeeld gebouwde gevels flankeren het centrale huis nummer 169. Deze heeft een sober uitgewerkte, bakstenen gevel met een gevelbrede ontlastingsboog op de begane grond. De flankerende gevels worden verlevendigd door bepleistering die traveeën en bouwlagen in vakken verdelen. Alle huizen hebben verdiepte portalen, enkel bij nummer 171 is het schrijnwerk (fraaie deur) bewaard.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1035/0335, 1925; nummer 1041/0685, 1932.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia