erfgoedobject

Villa Zonhove met atelier

bouwkundig element
ID
77335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77335

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa met atelier, zogenaamd "ZONHOVE", zie opschrift, op de hoek met de Tuiniersstraat en gelegen in een ruime tuin. In 1926 gebouwd in opdracht van boekbinder César De Baere en ontworpen door architect J. Du Pan (Brugge). In 1934 wordt het atelier, palend aan de Tuiniersstraat, uitgebreid met een bureel, werkplaatsen, magazijn en tentoonstellingsruimte, het ontwerp is van de architect E. Callebout. De sobere villa bestaat uit een hoofdvleugel met aan de voorzijde twee dwarsvleugels. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard. Gevelkapelletje aan de voorgevel met beeld van Maria. Aan de linkerzijgevel hangt een smeedijzeren arm voor een uithangbord. Het achterliggend atelier is opgevat in een modernistische stijl.
Betonnen tuinafsluiting met metalen hek met motief van de opgaande zon.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1036/0406, 1926; nummer 1043/0811, 1934.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Zonhove met atelier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77335 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.