erfgoedobject

Geheel met parochiekerk, pastorie, cultureel centrum, basisschool

bouwkundig element
ID
77344
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77344

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel met de parochiekerk Sint-Franciscus van Assisië, pastorie, cultureel centrum en basisschool.

Functionele, georiënteerde zaalkerk onder plat dak gebouwd in 1963 en ontworpen door architect C. Vastesaeger (Assebroek). Gelegen achteraan een oprit met parking. Sobere baksteenbouw met ingebouwd tochtportaal in modernistische stijl. Aan de zuidzijde losstaande, opengewerkte klokkentoren in beton. Aan de voet van de klokkentoren, beeldengroep met de heilige Franciscus sprekend tot de dieren. Interieur. De afwerking en inrichting dateren van de jaren 1970. Eenvoudige, rechthoekige ruimte met vlakke zoldering. De bovenlichten met glas in lood zorgen rondom rond voor een spaarzame verlichting.

Achter de kerk ligt de pastorie gebouwd in opdracht van de Stad Brugge en ontworpen in 1986 door architect Jean-Paul Demoor (Brugge).

De basisschool, ontworpen in 1960 door architect R. Van Oyen (Brugge), bevindt zich aan de zuidzijde van de kerk. Kleuterpaviljoen in modernistische stijl gebouwd. Symmetrische opbouw met centrale beluifelde ingang geflankeerd door klaslokalen.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1895/1986.
  • CALLEWAERT D., KEMEL Y., VANHULLE A., 150 jaar onderwijs in Sint-Kruis, Werkgroep geschiedenis Sint-Kruis, 2002, p. 40.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Geheel met parochiekerk, pastorie, cultureel centrum, basisschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.