erfgoedobject

Aalmoezenierswoning en hovenierswoning

bouwkundig element
ID
77349
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77349

Juridische gevolgen

Beschrijving

Koppelwoning, gebouwd in 1928 aan de toenmalige Weidestraat, en in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand als woonhuis voor respectievelijk de aalmoezenier en de hovenier van het preventorium (zie Blauwkasteelweg). Heden in gebruik als secretariaat van een socio-medische organisatie. Uitgewerkt als villa met cottageallure, een dwars geplaatste middenvleugel wordt geflankeerd door twee lagere zijvleugels. Oorspronkelijk een combinatie van bruine baksteen met lichtgeelbeschilderd pleisterwerk voor de bovenbouw. De gevels werden recent helemaal witbeschilderd.
De toegang van het linkerhuis heeft een portiek uitgespaard in de hoek van de middenvleugel. Het verzorgde schrijnwerk is grotendeels bewaard.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1037/0508, 1928.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Aalmoezenierswoning en hovenierswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77349 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.