erfgoedobject

Aalmoezenierswoning en hovenierswoning

bouwkundig element
ID: 77349   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77349

Juridische gevolgen

Beschrijving

Koppelwoning, gebouwd in 1928 aan de toenmalige Weidestraat, en in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand als woonhuis voor resp. de aalmoezenier en de hovenier van het preventorium (zie Blauwkasteelweg). Heden in gebruik als secretariaat van een socio-medische organisatie. Uitgewerkt als villa met cottageallure, een dwars geplaatste middenvleugel wordt geflankeerd door twee lagere zijvleugels. Oorspronkelijk een combinatie van bruine baksteen met lichtgeelbeschilderd pleisterwerk voor de bovenbouw. De gevels werden recent helemaal witbeschilderd.
De toegang van het linkerhuis heeft een portiek uitgespaard in de hoek van de middenvleugel. Het verzorgde schrijnwerk is grotendeels bewaard.

  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 1037/0508, 1928.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Aalmoezenierswoning en hovenierswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77349 (Geraadpleegd op 01-04-2020)