Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Voormalig landhuis, wellicht uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in een tuin afgezoomd met hagen. Voormalige woning van de familie de Meulemeester-Verstraete, eigenaars van de belangrijke brouwerij "Den Arend", later de "Aigle-Belgica" en de Gistfabriek, beiden gevestigd in de Brugse binnenstad (Brugge 18nb, Carmersstraat en Dampoortkwartier). Een bouwaanvraag van 1911 vermeldt de uitbreiding van kasteel en stallingen. Heden opgesplitst in twee woningen, de stallingen met bijhorende boerderij tegenaan de Brieversweg maken op het eind van de 20ste eeuw plaats voor nieuwe huizen. Witbeschilderde baksteenbouw met erkeruitsprongen en lage aanbouwen. Het dak met dakruiter is doorbroken door brede, klimmende dakkapellen. Vernieuwd schrijnwerk. Naast de toegang naar nummer 4 staat sedert 1995 een Mariakapelletje.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1166/0072, 1911.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia