Landhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Kruis
Straat Kastanjelaan
Locatie Kastanjelaan 2-4, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Kruis (geografische inventarisatie: 01-09-2003 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Kastanjelaan nummers 2-4. Voormalig landhuis, wellicht uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in een tuin afgezoomd met hagen. Voormalige woning van de familie de Meulemeester-Verstraete, eigenaars van de belangrijke brouwerij "Den Arend", later de "Aigle-Belgica" en de Gistfabriek, beiden gevestigd in de Brugse binnenstad (Brugge 18nb, Carmersstraat en Dampoortkwartier). Een bouwaanvraag van 1911 vermeldt de uitbreiding van kasteel en stallingen. Heden opgesplitst in twee woningen, de stallingen met bijhorende boerderij tegenaan de Brieversweg maken op het eind van de 20ste eeuw plaats voor nieuwe huizen. Witbeschilderde baksteenbouw met erkeruitsprongen en lage aanbouwen. Het dak met dakruiter is doorbroken door brede, klimmende dakkapellen. Vernieuwd schrijnwerk. Naast de toegang naar nummer 4 staat sedert 1995 een Mariakapelletje.

  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 1166/0072, 1911.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kastanjelaan

Kastanjelaan (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.