erfgoedobject

Conciërgewoning en voedermagazijn van leger

bouwkundig element
ID
77360
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77360

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige conciërgewoning en voedermagazijn van het leger zogenaamd "de Fourrage". Gedateerd zie (verdwenen) gevelstenen "ANNO" "1907" in de trapgevels, de middelste gevelsteen met opschrift "BM 11" is bewaard. De bakstenen gebouwen waren verbonden aan de kazerne, gelegen aan de Kazernevest in de binnenstad. De afsluiting aan de straat met bakstenen muurtjes, pilaren en smeedijzeren hekkens is verdwenen. In 1997 worden de magazijnen gerenoveerd en door de Interbrugse Maatschappij heringericht tot 24 wooneenheden.

Nummer 41. Het voormalige magazijn bestaat uit vijf dwars gerichte loodsen, afgewerkt met tuit- en trapgevels. In de smallere trapgevels bevonden zich de inrijpoorten. Militaire architectuur met gebruik van historiserende elementen zoals bolkozijnen, geblokte ontlastingsbogen, steunberen en boogfriezen. De bepleistering van de trapgevels is een hedendaagse toevoeging.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 130/1997.
  • DUYCK R. 1987: Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, Brugge, 73.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Conciërgewoning en voedermagazijn van leger [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77360 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.