Conciërgewoning en voedermagazijn van leger

Beschrijving

Voormalige conciërgewoning en voedermagazijn van het leger zogenaamd "de Fourrage". Gedateerd zie (verdwenen) gevelstenen "ANNO" "1907" in de trapgevels, de middelste gevelsteen met opschrift "BM 11" is bewaard. De bakstenen gebouwen waren verbonden aan de kazerne, gelegen aan de Kazernevest in de binnenstad. De afsluiting aan de straat met bakstenen muurtjes, pilaren en smeedijzeren hekkens is verdwenen. In 1997 worden de magazijnen gerenoveerd en door de Interbrugse Maatschappij heringericht tot 24 wooneenheden.

Nummer 41. Het voormalige magazijn bestaat uit vijf dwars gerichte loodsen, afgewerkt met tuit- en trapgevels. In de smallere trapgevels bevonden zich de inrijpoorten. Militaire architectuur met gebruik van historiserende elementen zoals bolkozijnen, geblokte ontlastingsbogen, steunberen en boogfriezen. De bepleistering van de trapgevels is een hedendaagse toevoeging.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 130/1997.
  • DUYCK R. 1987: Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, Brugge, 73.