Teksten van Neoclassicistisch ensemble

Neoclassicistisch ensemble (2015)

In 1907 lieten de erfgenamen van Baron Edouard Nottebohm (Antwerpen, 1813-Antwerpen, 1886) op de hoek van de Walvis- met de Lange Ruusbroecstraat een ensemble van zeven huizen bouwen in een strenge neoclassicistische stijl.

Een deel van een groot ensemble dat de baron in 1886 op dit bouwblok realiseerde, werd voor het nieuwe project gesloopt. De architect van de zeven nieuwe huizen was Ferdinand Hompus, een Antwerps architect die zowel in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl werkte.

Het ensembles bestaat uit zeven woningen, symmetrisch geschikt rond een hoekwoning op het smalle hoekperceel. De burgerhuizen, drie bouwlagen onder zadeldaken, hebben lijstgevels met een wit natuurstenen parement, op hardstenen plinten. De begane grond is overal versierd met imitatievoegen, doorlopende houten kroonlijsten op klossen, hardstenen puilijst. Kenmerkend voor dit strakke ensemble is de gestrekte waterlijst op voluten boven de vensters van de tweede bouwlaag.

Het hoekhuis heeft een brede afgeschuinde hoektravee, geflankeerd door telkens vier brede traveeën in de zijgevels. Op de begane grond werd een winkel voorzien, met een breed etalagevenster in de Walvisstraat. De aansluitende rijwoningen tellen telkens drie traveeën, waarbij nummers 3 en 80 breder zijn dan de andere. Bij vijf van de zeven woningen werden ijzeren balkons voorzien op de tweede bouwlaag, onder meer in de hoektravee.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1734.

Bron: -
Auteurs:  Hooft, Elise
Datum: 2015


Je kan deze pagina citeren als: Hooft, Elise: Neoclassicistisch ensemble [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173840 (geraadpleegd op 13-05-2021)


Rijhuizen (Walvisstraat 3-7) (1989)

Identieke neoclassicistische rijhuizen met natuurstenen parement. Vensters van tweede bouwlaag onder gestrekte waterlijst op voluten; huisnummers 5 en 7 met centraal balkon.


Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1989


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Neoclassicistisch ensemble [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7739 (geraadpleegd op 13-05-2021)


Lange Van Ruusbroecstraat 80-84/112-116 (1989)

Rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl, uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Nummer 80 met dubbelhuisopstand, voorts identieke enkelhuizen, waarvan nummer 116 in spiegelbeeld. Eenvoudige natuurstenen lijstgevels op hoge arduinen plint, brede puilijsten en klassieke gevelbeëindiging. Geblokte begane grond en centrale balkons (behalve nummer 80) met ijzeren leuningen. Rechthoekige vensters, op hoofdverdieping onder entablement. Rechthoekige deuren met bovenlicht.


Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1989


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Neoclassicistisch ensemble [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174090 (geraadpleegd op 13-05-2021)