erfgoedobject

Burgerhuis van 1903

bouwkundig element
ID
77397
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77397

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis uit 1903
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Smal diephuis van 1903 ontworpen door architect Edgard Van Gheluwe, maar niet helemaal uitgevoerd volgens het ontwerp. De opvallende trapgevel heeft slechts één travee met bijna gevelbrede deur- en vensterpartijen. De achteruitliggende begane grond is toegankelijk via een trapje en verdiept portaal. Deze is uitgewerkt als terras en afgeboord met een arduinen balustrade met balusters. Baksteenbouw verlevendigd door speklagen die doorlopen in het portaal. Bovenbouw gekarakteriseerd door neobarokke elementen zoals de versierde boogvelden en de ronde oculus. Het fraai, gevelbreed smeedijzeren balkon steunt op zware consoles met voluten. Bewaard schrijnwerk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1032/0046, 1903.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis van 1903 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77397 (Geraadpleegd op )