erfgoedobject

Hoeve Groot Bibelen

bouwkundig element
ID
774
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/774

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Bibelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve Groot Bibelen, op de Ferrariskaart vermeld als Groot Biblen en voorgesteld als een gesloten hoeve met een alleenstaand dienstgebouw (?) ten zuidwesten, gedeeltelijk door een gracht omringd; van deze gracht bleven resten bewaard in de met canadabomen beplante beemd ten zuidwesten van de huidige hoeve. De thans onderbroken Bilzerstraat liep een eindje noordwestelijker voorbij de hoeve "Klein Bibelen" (confer Bilzen, Bivelenweg nummer 3).

In zijn huidige vorm een gesloten hoeve, waarvan geen sporen bewaard bleven van de oude kern. De hoeve werd grondig gerestaureerd, en alleen de buitengevels van het woonhuis en het poortgebouw behielden hun uitzicht van de verbouwing van circa 1860. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een erf, bereikbaar via de rechthoekige inrijpoort onder houten latei aan straatzijde.

Het poortgebouw behield een gedeelte van de oorspronkelijke vakwerkbouw met ankerbalkgebint, thans met bakstenen vullingen.

Het éénlagig woonhuis, aan de zuidwestzijde, behield in de zuidwestgevel de ordonnantie van circa 1860: getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en een getoogde, bakstenen deur.

De stallen, links van de inrijpoort, en de dwarsschuur, achteraan het erf, werden grondig gewijzigd.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Groot Bibelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/774 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Hoeselt

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.