erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van Ernest Dieltiëns

bouwkundig element
ID
7740
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7740

Juridische gevolgen

Beschrijving

De volledige huizenrij tussen de Door Verstraeteplaats en de Nottebohmstraat, aan de oneven kant van de Walvisstraat, werd gerealiseerd naar typeplannen van architect Ernest Dieltiëns uit de jaren 1880-1890, waarmee hij overal in de wijk Zurenborg huizenrijen realiseerde. Deze eenheidsbebouwing werd samen met het hoekhuis met de Nottebohmstraat gebouwd op basis van een bouwdossier uit 1892.

Dieltiëns werkte vaak voor investeringsprojecten van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, voor aandeelhouders van deze maatschappij of voor andere grote investeerders. Deze huizenrij werd gefinancierd door de weduwe Douairière André Nottebohm, die in de Wolfstraat een sterk gelijkend ensemble liet bouwen.

Alle huizen tellen twee tot drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Door de afwisseling van de indeling en decoratie van de gevels, wordt een heel levendig ensemble gecreëerd. Dergelijke huizenrijen maken de eigenheid uit van de wijk Zurenborg.

De kern van het symmetrisch opgebouwde ensemble wordt gevormd door de nummers 37-41. Het hogere centrale huis is opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en wordt geflankeerd door twee identieke, gespiegelde neoclassicistische woningen. Nummer 39 heeft een rode bakstenen gevel met verhoogde halsgevel met vleugelstukken, balusters, panelen en siervazen. Rechthoekige en rondboogvensters, eerstgenoemde op tweede bouwlaag gekoppeld met deelzuilen.

Nummers 37 en 41 zijn neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met klassieke gevelbeëindiging, centraal balkon en gekoppelde vensters op bovenverdieping. Dakvensters verhoogd met fantasietop. Decoratieve panelen en schijfmotieven.

De drie woningen die dit trio aan weerszijden insluiten, kregen twee per twee een identiek, gespiegeld gevelontwerp; nummers 31-35 zijn echter verbouwd en/of vervlakt. Nummers 43-47 behielden wel hun oorspronkelijke uitzicht, met neoclassicistische lijstgevels van twee tot drie traveeën en twee bouwlagen. Nummer 43 met drie smalle traveeën, balkon en verlengde modillons onder de kroonlijst. Nummer 45 met twee traveeën en opvallende, afgeronde modillons die de kroonlijst markeren; verder fries met draperingen en noppen onder de kroonlijst. Nummer 47 eveneens met twee traveeën en accent op de bovengevel, hier met stucpaneel tussen de bovenvensters en medaillon met palmbladeren als centraal element van een fries onder de kroonlijst. Er is een metalen verzekeringsplaatje aangebracht op de gevel.

De aansluitende nummers 49 en 53 zijn in dezelfde stijl ontworpen; 51 is verbouwd. Nummer 49 is een smalle woning die van twee traveeën op de begane grond, op de verdieping gereduceerd wordt tot één brede travee. Typische Dieltiëns-decoraties zijn de fries met verfijnde stucdecoratie, de grote noppen, en de chutes aan weerszijden van het bovenvenster. Bovenvensters met driehoekig fronton op consoles. Nummer 53 met een klassieke indeling in drie traveeën, met nadruk op de centrale travee door balkon en gebogen fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1306.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoekhuis met Walvisstraat

  • Is deel van
    Walvisstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing van Ernest Dieltiëns [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7740 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.